F.A.Q. over zonnepaneelsystemen

Kan ik de BTW over de aankoop van mijn installatie terugvorderen ?
Ook in 2014 heeft u als particulier recht op teruggave van de BTW over de aanschaf van zonnepanelen. Het is mogelijk dat de Belastingdienst dit in de toekomst gaat beperken, maar er zijn nog geen aanwijzingen voor dat dit op korte termijn gaat gebeuren. Bent u echter van plan om zonnepanelen aan te schaffen? Dan adviseren wij u om dit zo snel mogelijk te doen om de teruggave van de BTW zeker te stellen. Wij hebben een eenvoudig stappenplan voor u.
 
Kan ik mijn voorschot direct verlagen nadat ik een zonnestroom installatie plaats?

U kunt direct na plaatsing contact opnemen met uw energiemaatschappij om te vragen of zij het voorschotbedrag willen herzien. Op basis van de capaciteit van de installatie en de verwachtte opbrengst, kan uw leverancier uw nieuwe voorschotbedrag berekenen. Zo profiteert u direct van uw installatie. Helaas zijn niet alle energieleveranciers bereid uw voorschot direct aan te passen.
 
Kost het produceren van zonnepanelen niet meer energie dan we besparen?
De productie en het transport van zonnepanelen kosten inderdaad energie. Vaak gaat het om energie die wordt opgewekt in kolencentrales of kerncentrales. De energie die nodig is voor de productie wordt binnen anderhalf tot drie jaar zelf opgewekt door de panelen. Zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee. Dat betekent dat u nog minstens 22 jaar duurzaam energie opwekt en daarmee bijdraagt aan de vermindering van CO2 uitstoot.
 
Zijn er subsidieregelingen voor de aanschaf van een duurzame installatie?
Momenteel is er landelijk geen subsidie voor particulieren voor de aanschaf van zonnepanelen.
 
Dien ik mijn voor zonnestroom installatie een extra verzekering af te sluiten?
Meestal kan de waarde van uw PV installatie opgenomen worden in de opstalverzekering. Het is belangrijk om na te gaan of schade door brand, water, hagel, onweer en bliksem worden gedekt.
 U bent als eigenaar verantwoordelijk voor de schade die uw zonnepanelen aan derden kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan de schade die u aan derden toebrengt wanneer er bijvoorbeeld door een storm een zonnepaneel van het dak waait en een auto beschadigt of wanneer mensen hierdoor verwond raken. Deze schade wordt door een aansprakelijkheidsverzekering gedekt.

Er bestaat ook een mogelijkheid om uw installatie via een speciale zonnepanelenverzekering te laten verzekeren. Hiermee kunt u bijvoorbeeld productieverliezen verzekeren. Dergelijke verzekeringen zijn over het algemeen wel prijzig..
 
Hebben zonnepanelen onderhoud nodig?
Over het algemeen vergt een zonnepanelen installatie geen onderhoud.
Zonnepanelen bestaan uit gehard veiligheidsglas waardoor sneeuw, hagel, storm en strenge vorst geen probleem vormen. Onderhoudskosten zullen verder slechts bestaan uit eventuele reparatie of vervangen van de omvormer. Aan de zonnepanelen zelf kan normaal gezien weinig kapot gaan.
 
Dien ik de zonnepanelen schoon te maken?

Zonnepanelen hebben een zelfreinigende bovenlaag waardoor stof en vuil door een fikse regen- of hagelbui worden weggespoeld. Indien u uitzonderlijk veel last heeft van vervuiling, bijvoorbeeld van stuifmeel, afkomstig van omliggende bomen, kunt u eventuele aanslag op de panelen reinigen met water en een zachte doek.
Ook is bekend dat wanneer u de panelen onder een lage hellingshoek plaatst (10 of 15 graden), u de zonnepanelen mogelijk jaarlijks dient te controleren en eventueel te (laten) reinigen.
 
Wat betekent Wp, kWp, kWh?
Wp staat voor “Watt piek”. Het Wattpiek vermogen van een zonnepaneel duidt het vermogen aan dat het zonnepaneel onder (ideale) standaard testcondities afgeeft. D.w.z. bij een instraling van 1.000 Watt per m2, een lichtspectrum van 1,5 en een temperatuur van 25 graden Celsius.
kWp staat voor “kiloWatt piek”. 1 kWp = 1.000 Wp.
kWh staat voor ‘kiloWattuur’. 1 kWh = 1.000 Wh. Het is een eenheid van energie. 1 kWh komt overeen met één uur geleverd of verbruikt vermogen van 1.000 Watt of 1 kW.
Als uw zonnepanelen gedurende 1 uur een vermogen van 1.000 Watt aangeven dan leveren de panelen in dat uur 1 kWh. Uw energiebedrijf rekent de verbruikte elektriciteit in kWh met u af.
 
Brengen zonnepanelen een extra risico met zich mee voor blikseminslag?
Uit onderzoek blijkt dat de elektronica van de zonnepaneleninstallatie (met name de omvormer) geen extra risico’s met zicht mee brengt omdat deze wordt beschermd door een overspanningsbeveiliging. Het risico dat door een bliksem inslag in de buurt de omvormer kapot gaat is klein. Tegen een inslag in uw huis is echter niets bestand.
 
Wat is de levensduur van een zonnepanelen installatie?
Zonnepanelen hebben een geschatte levensduur van zo’n 30 jaar. Hetzelfde geldt voor degelijk montagemateriaal. De levensduur van de omvormer wordt geschat op meer dan 15 jaar.
 
Wat is het verschil tussen een zonnepaneel en een zonnecollector?
In een zonnecollector wordt warmte opgewekt en getransporteerd naar een opslagvat met water voor sanitair gebruik en/of verwarming, met een zonnepaneel wordt het zonlicht omgezet in elektrische stroom.
 
Wat zijn monokristallijne en polykristallijne cellen?
Men onderscheidt in het normale gebruik 2 types zonnecellen; monokristallijn en polykristallijn.
Monokristallijne zonnecellen zijn egaal donker blauw van kleur en hebben een relatief hoog celrendement door het speciale groeiproces van de ronde staaf moederkristal en het zagen van de cellen daaruit. De cellen hebben om deze reden ook afgeronde hoeken. Het rendement ligt tussen 14% en 18%.
Polykristallijne zonnecellen hebben een iets lager rendement. Het celmateriaal wordt simpelweg gegoten in een vierkante vorm, waarbij de bekende blauwe vlekkerige kristalstructuur ontstaat tijdens het afkoelen. Van de blokken worden vierkante cellen gezaagd. Doordat de cellen vierkant zijn is de vullingsgraad iets hoger dan de mono cel waardoor het lagere rendement weer wat wordt gecompenseerd. Het rendement van poly cellen ligt tussen de 12% en 16%.
 
Hoeveel zonuren heeft Nederland en wek ik ook energie op als het bewolkt is?
Het aantal zonuren in Nederland bedraagt jaarlijks gemiddeld ongeveer 1.500 uur. Aan de kust zo’n 10% meer, in het oosten zo’n 10% minder.
Onder zonuren wordt verstaan het aantal uren dat er directe en diffuse zonnestraling op het aardoppervlak valt. Van directe straling spreken we als de zonnestraling rechtstreeks op de aarde valt. Wanneer wolken de zon bedekken spreken we van diffuse straling. Ook met diffuse straling wekken zonnepanelen energie op, uiteraard minder als in een volle zon.
 
Heb ik een vergunning van de gemeente nodig?
Zonnepanelen aan of op gebouwen mogen doorgaans zonder vergunning geplaatst worden. Vinden de werkzaamheden plaats aan een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht dan kunt u in aantal gevallen toch vergunningvrij bouwen. Voor de zekerheid kunt u altijd navraag doen bij uw gemeente.
Woont u in een appartementencomplex en heeft u te maken met een vereniging van eigenaren dan heeft u vooraf toestemming nodig.
Vanzelfsprekend heeft u ook toestemming van de verhuurder nodig indien u een woning huurt.

Hoeveel zonnepanelen kan ik op een nieuwe of vrije groep installeren?
Om te bepalen hoeveel zonnepanelen u aan kan sluiten kijkt u eerst wat de grootte is van uw hoofdzekering. Doorgaans is deze 1×25A, 35A, 40A of  3×25A. De grootte van de zekering in de groepenkast dient een factor 1,6 kleiner te zijn als de hoofdzekering. Deze regel is er om er zeker van te zijn dat uw hoofdzekering nooit uit valt. Heeft u een hoofdzekering van 40A dan mag de waarde van de groepenkastzekering max. 25A zijn. Op 25A kunt u ruwweg een omvormer aansluiten met 5500W vermogen. Hierop kunnen dan bv 22 zonnepanelen van 250Wp aangesloten worden met een jaarlijkse energieopbrengst van zo’n 4500 kWh, ruim voldoende om een gemiddeld gezin van energie te voorzien.

Als ik een zonnepanelen installatie wil, moet ik dan ook mijn energiemeter vervangen?
Dit hangt van uw meter af: wanneer u een Ferraris draaischijfmeter
 heeft, adviseren wij u deze meter niet te laten vervangen, tenzij de meter afgekeurd is of een terugloopblokkering heeft.
Dit kunt u eenvoudig testen door op een zonnige dag zoveel mogelijk apparaten uit te zetten.
U kunt dan zien of de meter terug loopt. Voordelen van de draaischijfmeter zijn dat de energieleverancier in principe geen fout kan maken met het verrekenen van de meterstanden omdat de opgewekte energie direct verrekend wordt met de verbruikte energie.
Heeft u een digitale meter met teruglever telwerk dan hoeft u deze niet te vervangen. Hier zit namelijk een apart telwerk op voor zowel uw verbruik als uw teruglevering.
Heeft u een digitale meter zónder teruglever telwerk dan dient u deze zo snel mogelijk te laten vervangen. Met deze meter bespaart u namelijk alleen de zonnestroom die direct verbruikt wordt.
De vervanging van de meter kunt u bij uw netbeheerder aanvragen en is doorgaans kosteloos.
Terug naar boven