Nieuwsoverzicht

“Drunen Noord bespaart”: de besparingspilot van Energiek Heusden eindrapport

27 september 2016
www.energiekheusden.nl
Vanaf eind februari 2016 tot heden is in een samenwerking tussen Energiek Heusden, de gemeente Heusden, Susteen en met financiële steun van de regio Hart van Brabant in de gemeente Heusden een energiebesparingproject gerealiseerd. 1350 woningeigenaren kregen het aanbod om voor € 45 een energieadvies te ontvangen, met de mogelijkheid om de aanbevolen maatregelen door Susteen of een derde partij te laten uitvoeren. Alhoewel het project zich nog in de fase uitvoeren van maatregelen bevindt, is er voldoende informatie om het project te ealueren.
 

Het project is zeer succesvol verlopen: zowel kwantitatief als kwalitatief is aan alle vooraf gestelde doelen voldaan. De belangrijkste sterke punten en leermomenten uit het project:
  • De betrokkenheid van de gemeente is essentieel om het vertrouwen te winnen van de woningeigenaren.
  • De rol van Susteen (advies en klantproces) is niet door een vrijwilligersorganisatie te evenaren.
  • De hoge conversiefactor van procesgeld naar investeringen in uitvoerende maatregelen: 1:14. Vooralsnog lijkt het niet mogelijk om zo’n project van de grond te krijgen zonder procesgeld.
  • Het project heeft flink bijgedragen aan de bekendheid van Energiek Heusden: zaken realiseren trekt meer aandacht dan alleen mooie verhalen over milieu en energiebesparing. Het heeft een stimulans gegeven aan energiebewustzijn, binnen en buiten de doelgroep. Er begint een “beweging” op gang te komen.
  • Vier woningeigenaren uit de doelgroep hebben belangstelling voor meer informatie over “Nul op de Meter”, twee hiervan willen eventueel aan een proefproject meedoen.
  • Het project heeft de aanzet gegeven tot het intensiveren van subregionale samenwerking van de O’s: overheid, ondernemers en ondernemende burgers.

- Download eindrapport
- Download bijlagen

 
www.energiekheusden.nl
Soms vraagt een artikel in de krant om een stevige reactie. Zoals van Ton Voermans in het BD van afgelopen vrijdag… Lees verder
 
www.energiekheusden.nl
Coöperaties wekten in 2019 zeventien keer meer zonnestroom op dan in 2015. Inmiddels ontvangt een kwart miljoen van de Nederlanders… Lees verder
 
www.energiekheusden.nl
Energiecoöperatie Energiek Heusden heeft maandag 27 mei in zaal Utopia haar Algemene Ledenvergadering (ALV) gehouden. Dit jaar was er… Lees verder
 
www.energiekheusden.nl
Wethouder Mart van der Poel nam op 1 mei j.l. officieel het zonnedak op de Caleidoscoop in gebruik! Weer een stapje verder richting een… Lees verder
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven