Nieuwsoverzicht

"Ik heb geen slimme meter nodig"

27 juli 2017
www.energiekheusden.nl
Energie besparen is op dit moment een hot item. Energiecoöperatie Energiek Heusden stunt met de actie ‘Heel Heusden Bespaart’, met het doel om een zo groot mogelijke besparing van de CO2-uitstoot in de gemeente Heusden te bewerkstelligen. Voor degenen die eraan meedoen kan het een forse besparing van de maandelijkse energielasten opleveren. Peter Verhagen uit Vlijmen begon 40 jaar geleden al met het nemen van energiezuinige maatregelen, zoals spouwmuur- dak- en leidingisolatie en het plaatsen van dubbel glas. Al tientallen jaren houdt hij het gebruik aan gas en elektriciteit in zijn twee-onder-een-kapper bij, in relatie tot de genomen energiemaatregelen. Zijn grafieken op de pc geven feilloos aan hoeveel hij bespaart en waardoor.
In 1970 verhuisde Peter Verhagen, samen met zijn echtgenote Annie naar een twee-onder-een-kapper in de Jeroen Boschstraat in Vlijmen. “We hebben eerst grondig verbouwd en de keuken verplaatst naar achter en een garage bijgebouwd. In 1976 begon de isolatiegolf en zijn de muren met schuim geïsoleerd door Thermecom uit Zierikzee. Dat was een van de eerste bedrijven.” Hoe kwam u daarbij? “Ik kwam op het idee door een kennis in Vught, die zijn huis had geïsoleerd. Als we het samen met onze buren zouden doen, dan kregen we korting. Maar nee, spouwmuurisolatie was toen niet gewoon. Ik meen dat het destijds om een bedrag van 1600 gulden ging, waarvan 600 subsidie. Met de prijzen van destijds had je het in 2,5 á 3 jaar terugverdiend.”    

Wooncomfort

Verhagen kreeg de smaak te pakken en isoleerde in datzelfde jaar met tempexplaten het dak. “Ik wist nog niet hoe dat moest en heb een deel gespijkerd. Toen ik erachter kwam dat je het ook kon lijmen, heb ik het tweede gedeelte gelijmd.”  Twee jaar later werden de kozijnen in de kamer aan voor- en achterzijde vervangen en van dubbel glas voorzien en vlak voor de eeuwwisseling (’99) volgde de hal en de 1ste verdieping. In december 2005 kwam er dubbel glas in de keuken. “Het laatste dat gedaan is, was het opnieuw isoleren van het dak van de garage en de keuken en de garagedeur vervangen.” 
Wie bij de Verhagens de huiskamer betreedt, zal het gelijk opvallen dat je over een hele zachte, ietwat verende vloer loopt, een gevolg van isolatie. Op de bouwplanken ligt namelijk hardboard, daarop liggen 2 lagen ondertapijt en daarop ligt wollen vloerbedekking. Het behoeft geen betoog dat er geen kou uit de open ruimte onder de vloer meer optrekt. Het zorgt naast energiebesparing ook voor veel meer wooncomfort.  Annie Verhagen: “Mijn man en ik zijn reumatisch. Daar hebben we het ook voor gedaan”. Via schuin geboorde buisjes in de buitenmuur vindt ventilatie van de ‘kruipruimte’ plaats. 

Meten is weten

 Verhagen neemt vanaf 1970 iedere maand de stand van zijn gasmeter op en vanaf 1980 die van zijn water- en elektriciteitsmeter, eentje met hoog en laag tarief. Analoge meter? “Ja”, zegt hij en dan met een geintje: “Ik heb geen slimme meter nodig, ben zelf slim genoeg.  Weet je dat het gasverbruik voor verwarming gerelateerd wordt aan graaddagen?” Dat wist ik niet. Het blijkt dat door het aantal graaddagen te berekenen -dat gebeurt op weerstations- en die cijfers te combineren met de meterstanden, redelijk nauwkeurig het gasverbruik kan worden ingeschat. “Op basis van die graaddagen wordt door de energieleverancier je voorschot bepaald.” Verhagen heeft sindsdien nauwkeurig bijgehouden wanneer en welke energiezuinige maatregelen hij in zijn woning genomen heeft en kan dus mooi zien welke besparing dat opgeleverd heeft. 
De gepensioneerde chemicus van Philips ervaart de effecten van alle maatregelen, maar ook veranderde omstandigheden via allerlei grafieken op zijn pc.  “De verandering van het dag- en nachttarief in juni ’95 zie je gelijk terug, maar ook de effecten van kinderen die de deur zijn uitgaan.” En dan wijzend op een behoorlijke neerwaartse lijn: “Zie je dat? In 1994 hebben we de oude diepvrieskist vervangen door een veel beter geïsoleerde kist. Dat scheelt in dat jaar 400 kWh.”
Dan nog wat cijfers om een indicatie te geven, los van de klimaatstijging:
de gasmeter gaf in januari 1972 een verbruik van 910 kub gas aan, 45 jaar later was het gedaald naar 317 kub (in de maand januari),    
het elektriciteitsverbruik bedroeg in geheel 1981 2515 kWh en 35 jaar later, vorig jaar dus, nog 1600 kWh. 

Overstapservice

Om de 3 jaar stapt Verhagen, die zijn contract  via de Consumentenbond heeft, over naar een andere energieleverancier. “Dan beur ik zo € 240,- korting. Dat is € 80,- per jaar die ik in mijn zak steek, met één telefoontje of door één muisklik. Dat is toch mooi meegenomen . Ik doe het voor mijn eigen portemonnee. Kijk, als er energiemaatregelen zijn die financieel niets schelen, dan is het milieu een tweede argument om het te doen.”     
Het huis van de Verhagens is al geïsoleerd, maar toch is Peter Verhagen benieuwd of er zaken zijn waarmee nog meer energiebesparing te behalen valt. De Verhagens doen daarom mee aan ‘Heel Heusden Bespaart’. Of er nog te besparen valt, moet blijken uit het onafhankelijk rapport dat naar aanleiding van het huisbezoek op 7 augustus door het bedrijf Susteen wordt opgesteld. 
Meer informatie staat op www.energiekheusden.nl 

27-7-2017 © tekst Rieky Schalken, foto’s Ad van Kessel

 
www.energiekheusden.nl
Energiek Heusden is aansluitend op de zonnevisie van de gemeente Heusden gestart met het onderzoeken van de mogelijkheden om een… Lees verder
 
www.energiekheusden.nl
Naar verwachting komt de kadernotitie windenergie op de agenda van de gemeenteraad op 12 mei. De 55 ingediende zienswijzen zijn… Lees verder
 
www.energiekheusden.nl
Van alle gemeenten in Brabant wordt eind 2021 verwacht dat ze een transitievisie hebben opgesteld. In welk tempo en met welke bronnen… Lees verder
 
www.energiekheusden.nl
Het is al weer zo’n anderhalf jaar geleden dat we in de Voorste Venne onze eerste Thema-avond over de energietransitie hebben… Lees verder
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven