Nieuwsoverzicht

Tesla en warmtepomp boosdoeners?

23 februari 2020
www.energiekheusden.nl
Soms vraagt een artikel in de krant om een stevige reactie. Zoals van Ton Voermans in het BD van afgelopen vrijdag ...
 


Beste Ton,

Wat jammer van jouw stuk in BD van gisteren. En vandaag zien we de eerste reacties al van onder andere Plasterk en Wilders. Die maken natuurlijk weer dankbaar gebruik van deze misinformatie. 

Wat is er onjuist c.q. misleidend aan jouw stuk:
Allereerst noem je als oorzaak bij elk negatief onderdeel “Tesla” en bij minder negatieve stukken “auto”.
Wellicht doe je dit onbewust maar het valt wel op.
Daarnaast maak je een vergelijking die niet juist is. Allereerst slurpt een elektrische auto niet en stoot deze geen giftige gassen uit. Een benzine of diesel auto wel. (Amsterdammers leven gemiddeld 13 maanden korter en 1 op de 5 kinderen krijgt astma, maar niet door Tesla’s) Daarnaast is de capaciteit van de grootste batterij die men voor de tesla kan bestellen vergelijkbaar met het dagelijks verbruik van ongeveer 10 huishoudens. Twee heel verschillende grootheden die je met elkaar vergelijkt.
Als een tesla model 3 bijvoorbeeld 30.000 km per jaar rijdt verbruikt deze zo’n 6.000 KWh.
Dat is dus vergelijkbaar met het verbruik van 2 huishoudens op jaarbasis. Ziet er toch al heel anders uit vind je niet? Daarnaast gebruiken heel veel gebruikers van elektrische auto’s de energie van hun zonnepanelen om hun auto op te laden. En dankzij de vereveningsregeling kunnen ze deze energie ook s’nachts opladen, als het electriciteitsnet juist heel veel ruimte heeft. 
Nog een nieuwtje voor jou is wellicht het feit dat ik, en vele elektrische auto bezitters met mij, een app gebruik waarmee mijn auto s’nachts laad maar alleen als er voldoende groene stroom beschikbaar is. Doe dat maar eens met een dieseltje.

Dan nog even het onderdeel over onze netbeheerders. Je combineert Tesla met alle wasdrogers en warmtepompen en stelt dan dat het net verzwaard moet worden. Natuurlijk moet het net verzwaard worden als we allemaal van het gas, benzine en diesel naar vaak electrische alternatieven gaan. Dat wisten onze netbeheerders 30 jaar geleden ook al, net als de shell’s en bp’s van deze wereld en natuurlijk onze overheid. Dat ze met die kennis weinig of niets gedaan hebben is jammer. Toch ook even naar de bedragen die genoemd worden: 40 miljard in 10 jaar is 4 miljard per jaar. Volgens de Algemene Rekenkamer heeft de staat 290 miljard aan het Groningse gas verdiend, om de cijfers maar even in perspectief te plaatsen. En natuurlijk wordt momenteel de fossiele brandstof-industrie gigantisch gesubsidieerd door diezelfde overheid. Als we de subsidie aan het verleden ombuigen naar subsidie voor de toekomst is die 4 miljard per jaar een peulenschilletje. Dat geldt overigens ook voor de belasting op energie die de overheid al incasseert, juist om die energietransitie te financieren. Deze gaat overigens dit jaar al met zo’n € 100,- per huishouden naar beneden, maar daar horen we Ton niet over. Daarnaast worden infrastructurele investeringen over langere tijd afgeschreven en is de rente negatief voor dit soort bedragen. In plaats van rente te betalen “krijgt” men dus geld als men een lening sluit. Dat gaat uiteraard ten koste van de kleine (soms ook bejaarde) spaarder en daar hebben we dan eindelijk het werkelijke schandaal boven water. Verantwoordelijk hiervoor: de politiek en de ecb. Dus niet die asociale elektrische auto rijder.

Conclusie: politici, piepende netbeheerders en stemming makerij verspreidende journalisten moeten beter hun best doen. Dan hoeven ze respectabele oud ministers, die ik overigens nooit asociaal zal noemen, en bejaarden niet op de kast te jagen.


 
www.energiekheusden.nl
Energiek Heusden is aansluitend op de zonnevisie van de gemeente Heusden gestart met het onderzoeken van de mogelijkheden om een… Lees verder
 
www.energiekheusden.nl
Naar verwachting komt de kadernotitie windenergie op de agenda van de gemeenteraad op 12 mei. De 55 ingediende zienswijzen zijn… Lees verder
 
www.energiekheusden.nl
Van alle gemeenten in Brabant wordt eind 2021 verwacht dat ze een transitievisie hebben opgesteld. In welk tempo en met welke bronnen… Lees verder
 
www.energiekheusden.nl
Het is al weer zo’n anderhalf jaar geleden dat we in de Voorste Venne onze eerste Thema-avond over de energietransitie hebben… Lees verder
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven