Reductie

Besparen komt eerst

De werkgroep reductie houdt zich bezig met zaken om energie te besparen. Belangrijk is om zo weinig mogelijk energie te gebruiken. Dat is het beste voor onze aarde. Gebruik voor de energie die toch nodig is duurzame energie. Pas als laatste komen fossiele energiebronnen in beeld, bij voorkeur de bronnen die het milieu het minst belasten. Aardgas en propaan hebben dan de voorkeur boven huisbrandolie  of vaste energiebronnen zoals kolen.
We noemen dit de Trias Energetica.


U kunt zelf meteen aan de slag

Wij hebben de afgelopen tijd gezocht naar mogelijkheden om energie te besparen. Belangrijk daarbij is, dat u weet hoeveel energie u gebruikt en waarvoor.
Om daar achter te komen hebben we “Het energiekoffertje Watt Nu” en “Buurkracht”.

Het energiekoffertje Watt Nu

In het energiekoffertje zit een werkboekje. Samen met bijvoorbeeld een paar buren, vrienden, kennissen, familieleden,  vormt u een team. Het team gaat samen aan de slag met het werkboekje. Je onderzoekt je eigen huis en de apparaten die er in staan op hun energieverbruik. De leden van het team krijgen een energiemeter te leen. Hiermee kun je het verbruik van de verschillende apparaten in huis meten. En we verklappen al vast: het venijn zit op plekken, waar je het niet verwacht. En zo kom je er achter waar je kunt besparen. Het is natuurlijk het leukste als u van uw team de energierekening het meeste omlaag kunt krijgen. Er zijn 5-6 bijeenkomsten nodig om het werkboekje helemaal door te werken. Het aantal ligt vooral aan het enthousiasme waarmee het team aan de slag gaat. Vanuit de werkgroep reductie wordt u geholpen om de bijeenkomsten voor te bereiden.
Als u een groepje belangstellenden bij elkaar hebt, dan kunt u zich aanmelden via reductie@energiekheusden.nl.

Buurkracht

Een andere mogelijkheid om samen met mensen uit uw buurt energie te besparen is het project Buurkracht van Enexis. U kunt hierover meer informatie vinden op www.buurkracht.nl.
Alle deelnemers krijgen een “slimme meter” geïnstalleerd. Met deze meter en de website van het project kunt u uw energieverbruik vergelijken met de woningen in uw buurt. Ook gaat Enexis één woning helemaal nameten. Ze kijken wat er aan energie bespaart kan worden en hoe dat gedaan moet worden. Een voorbeeld voor alle deelnemers van het project. Ervaring in eerdere projecten leert, dat gezamenlijke inkoopacties een logisch gevolg kunnen zijn van dit project: vergelijkbare woningen hebben immers hetzelfde probleem.
Belangrijk is, dat het project alleen kan beginnen als er een bestaande wijkorganisatie is, die het project wil oppakken. Dus als uw buurthuis of buurtvereniging wil meedoen, dan ligt hier een kans. Kijk voor meer informatie op de website van Buurkracht of stuur een mail naar reductie@energiekheusden.nl

Isoleren

Om minder energie te verbruiken is soms extra isoleren noodzakelijk. In onderstaande figuur kunt u zien wat dat ongeveer kost en wat het kan opleveren. Vaak vallen de terugverdientijden erg mee en daarna heeft u altijd een lagere energierekening. Soms is samen doen en aanbesteden handig. Dus heeft u buren met een vergelijkbaar huis, vraag altijd eerst aan hen om ook mee te doen. Dat scheelt vaak veel geld.

 

Energiecafé

In de komende periode gaan we energiecafés organiseren op verschillende plekken in de gemeente Heusden. Bij zo’n energiecafé brengt u uw laatste energieafrekening mee. We kijken samen naar de energierekening: wat staat er op en waar betaalt u allemaal voor? Dit geeft u inzicht in uw eigen energieverbruik: is het hoger dan gemiddeld of lager? Waar zou dit aan kunnen liggen? Ook is tijdens een energiecafé de mogelijkheid om van energieleverancier te wisselen. Dat is geen besparing op energie, maar levert wel euro’s op. Die kunt u dan eventueel weer gebruiken om uw huis energiezuiniger te maken.

Websites die helpen bij besparen

www.slimisoleren.nl
www.ikbespaarslim.nl

Informatie en contact

Voor vragen en contact met de werkgroep reductie: reductie@energiekheusden.nl
Terug naar boven